top of page

Zevenhuizense zitvolleyballers pakken punt in Mill

Mill, zaterdag 22 december stond de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma voor de zitvolleyballers van ZVH. Op het tijdstip van 18.00 moest er in het Brabantse Mill aangetreden worden tegen Apollo, de huidige nummer 1. In de verder lege sporthal pakten de Zevenhuizenaren één punt, via de setstanden 25-23, 20-25, 25-14 en 25-20. Gezien de stand op de ranglijst niet onverdienstelijk, maar ZVH had meer verdiend gezien het wedstrijdbeeld.

ZVH kon beschikken over een brede selectie. Naast Jaap Mensink, Robert-Jelle Breunesse, Merijn Bruijne, Thomas de Vries, Timo Mans en Hugo de Winter kon coach Tom Poortman ook nog beschikken over Chiara Broek van Dames 1, Julian Perdijk van Heren 2 en de naar Inter Rijswijk Dames 2 vertrokken Demi van Es.

De eerste set werd er gestart met Jaap, Merijn, Robert-Jelle, Thomas, Timo en Julian. Gelijk was duidelijk dat ZVH met een goede focus en volle inzet een puntje probeerde weg te kapen bij het sterke Apollo. Thomas de Vries leverde een lastige service af en blokkerend deed Robert-Jelle Breunesse ook een flinke duit in de zak. Bij Apollo wist vooral Chaïne Staelens de gaten in de verdediging van ZVH te vinden. Zo ging het spel gelijk op tot 5-5. Bij Apollo wist Mark Hermans te serveren tot 7-5. Bij deze stand nam coach Tom Poortman een time-out om de focus weer scherp te krijgen, en dit ging met succes. Robert-Jelle Breunesse kwam aan service en bracht de stand op 7-9.

Bij een stand van 15-14 kwam Hugo de Winter in het veld voor Timo Mans. Zo kwam er een extra aanvaller aan het net. Dit had niet het gewenste effect en bij 20-17 vond de terugwissel plaats. Aan de hand van de sterk spelende Jaap Mensink kwam ZVH terug in de set en bij 23-23 nam coach Peter Daverveld van Apollo een time-out. Bij de hervatting zorgde oud-international Martin Lijssen ervoor dat de geelhemden de set naar zich toe trokken.

De tweede set startte ZVH met een experimentele opstelling. Spelverdeler Merijn Bruijne nam het aanvallen over van Thomas de Vries. Demi van Es nam op haar beurt het spelverdelen over van Merijn. Deze opstelling zorgde wel voor enige verwarring. Na een stroeve start stond het dan ook al snel 13-8 voor de gastheren. Toen begon de ZVH-trein op stoom te komen. Bij 17-13 kwam Julian Perdijk aan service.

Met geweldig spel vochten 'de rooien' zich terug. Er waren drie wissels, een libero en een time-out van 'de gelen' voor nodig om deze trein te stoppen. Wel stond het toen al 17-21. Het team uit Zevenhuizen was in staat om de set zakelijk uit te spelen en met 20-25 de set te pakken.

De derde set werd er een om snel te vergeten. ZVH had geen antwoord meer op de services van Apollo. Ook de harde aanvallen vlogen om de oren. Via een time-out bij 9-7, een wissel bij 14-9 en nog een time-out bij 16-9, stond het al snel 20-10. Er was geen spoor meer te bekennen van de trein van de vorige set. Met een mooie aanval kwam de beleving weer een beetje terug en ging het weer iets beter lopen. Er werden lange rally's gespeeld die vaak helaas net aan de verkeerde kant vielen. Met 25-14 was de set snel voorbij.

De vierde set werd er weer vol goede moed begonnen. Chiara Broek en Demi van Es verzorgden de spelverdeling. Merijn Bruijne, Robert-Jelle Breunesse, Julian Perdijk en Thomas de Vries namen de aanvallende en verdedigende taken op zich. Er werden weer ballen van de eigen grond geveegd en deuken in de vloer geslagen aan de overkant. Het spel begon weer op volleybal te lijken. Tot 5-4 ging het gelijk op. Toen serveerde Jurgen Smits via een time-out bij 10-4 naar 11-5. Pas bij 18-8 kwam ZVH weer aan bod. Via services van Julian Perdijk, Merijn Bruijne en Demi van Es werd Apollo onder druk gezet. De paniek werd ook zichtbaar. Geblesseerde international Geert van den Heuvel kwam veelvuldig als libero in het veld en coach Peter Daverveld wisselde een aantal keer. Bij 23-19 kwam Timo Mans een rondje verdedigen voor de moegestreden Robert-Jelle Breunesse en bij 24-19 nam Tom Poortman nog een time-out om het tij te keren. Helaas mocht het allemaal niet baten en ging de set met 25-20 naar de ploeg uit Mill.

ZVH ging dus met één punt weer terug naar Swanla. Dit was niet genoeg om de laatste plaats te verlaten. Begin 2019 wordt pas duidelijk of dat nog gaat lukken. 12 januari komt v.a.s. F.D.S. Sneek op bezoek, twee weken later is de terugwedstrijd. 2 februari mogen de zitvolleyballers nog naar Haarlem voor een ontmoeting met Spaarnestad. Daarna wordt de balans opgemaakt en gaat de top-3 uitmaken wie zich kampioen van Nederland mag gaan noemen. Holyoke en Apollo zijn al zeker van de kampioenspoule. De onderste drie teams gaan in de degradatiepoule uitvechten wie de PD-wedstrijden moet spelen tegen de kampioen van de Eerste Divisie. Het verschil tussen nummer drie Allvo en ZVH op de laatste plaats is maar 6 punten. Na de vakantie breekt er dus een spannende periode aan voor de zitvolleyballers.

Maar eerst wensen ze u hele fijne feestdagen en een sportief 2019! Hopelijk zien wij u in het nieuwe jaar weer in Swanla!

bottom of page