top of page

Zevenhuizense Zitvolleyballers 5e bij Dirk Kuyt Foundation Cup

Veenendaal, zaterdag 20 april stond voor de eerste keer een Nationaal Bekertoernooi Zitvolleybal op de planning in Sporthal West in Veenendaal. De deelnemende ploegen waren de teams uit de eredivisie en de nummers 1 en 2 van de Eerste Divisie. Met een afmelding van v.a.s. F.D.S. Sneek kwam het totaal op 7 deelnemende teams. De loting wees uit dat ZVH het in de poulefase op zou nemen tegen BVC Holyoke en Apollo Mill, de nummers 1 en 3 van de eredivisie. De andere poule bestond uit vc Allvo, Spaarnestad, Volley Tilburg en vc Allvo 2.

ZVH kon niet beschikken over Merijn Bruijne. Met Robert-Jelle Breunesse, Tom Poortman, de jarige Sara Cirelli, Jaap Mensink, Thomas de Vries, Timo Mans en libero Pasquale Martucci begon ZVH erg sterk aan de wedstrijd tegen Apollo Mill. ZVH speelde fris en scherp en kwam zo geregeld op voorsprong. Aan het einde van de eerste set dwong de nummer drie van de eredivisie ZVH tot het maken van meer foutjes, waardoor de ploeg uit Mill de set nipt naar zicht toe kon trekken.

De tweede set speelde Apollo sterker dan de eerste set. Toch liepen ze niet ver weg bij het goed spelende ZVH, waar Hugo de Winter de plek van Thomas de Vries in het veld had ingenomen. Wel ging ook deze tweede set, en daarmee de wedstrijd, naar Apollo.

Nadat BVC Holyoke 2-0 had gewonnen van Apollo Mill, was het de beurt aan ZVH om het op te nemen tegen de 6-voudig landskampioen. Het verschil tussen de teams die bovenaan en onderaan zijn geëindigd in de eredivisie was enorm groot. Holyoke was heer en meester in de eerste set, en won met groot verschil. De tweede set speelden de reserves van het Limburgse team tegen een geïmproviseerde opstelling van ZVH. Tom Poortman kreeg rust, dus speelden er veel spelers op een andere positie. In de eindfase kwam ZVH nog goed terug van een grote achterstand, maar heg verschil was al te groot, 2-0 voor Holyoke.

Voor de rest van de dag betekende dit dat BVC Holyoke en Apollo Mill het in de halve finales op zouden nemen tegen respectievelijk Volley Tilburg en vc Allvo. ZVH zou voor plaats 5/6 spelen tegen angstgegner Spaarnestad. Voor vc Allvo 2 zat het toernooi er op.

ZVH speelde weer erg sterk. Het team uit Haarlem zag de achterstand steeds groter worden en was niet in staat om er iets aan te veranderen. Duits ex-international Thomas Renger ontbrak bij Spaarnestad, het was duidelijk dat dit een flinke aderlating was. ZVH pakte met gemak de eerste set. De tweede set was iets spannender maar ZVH pakte zakelijk ook deze set, daarmee de overwinning en dus ook de 5e plaats op de eerste editie van de Dirk Kuyt Foundation Cup.

De groepsgenoten van ZVH hadden beide hun halve finales gewonnen en kwamen elkaar in de finale dus voor de tweede maal deze dag tegen. VC Allvo had vervolgens de wedstrijd voor plaats 3/4 gewonnen van Volley Tilburg. In een spannende finale versloeg Apollo Mill met 2-1 landskampioen BVC Holyoke. Het naar prijzen hunkerende Apollo pakte zo de beker, na ook al de prijs voor het meest sportieve team uit de eredivisie binnengehaald te hebben.

Bij het gelijktijdig plaatsvindende NK Jeugd Zitvolleybal ging de eerste plaats naar Spaarnestad. Zij bleven VCV Veenendaal, Scylla 2, Limes en Scylla 1 voor.

Op het gebied van Promotie/Degradatie tussen de Eredivisie en de Eerste Divisie zijn ook nog ontwikkelingen geweest. Volley Tilburg heeft de wens uitgesproken graag te promoveren. ZVH heeft aangegeven ook volgend seizoen graag op het hoogste niveau uit te komen. De Nevobo onderzoekt nu de mogelijkheid om de Eredivisie volgend seizoen uit te breiden naar 7 deelnemende teams. Indien dit lukt zal er geen PD-wedstrijd plaatsvinden tussen ZVH en Volley Tilburg, maar spelen beide teams volgend seizoen Eredivisie.

Door een aantal blessures, spelers die stoppen, of spelers die verhuizen, is de bezetting voor volgend seizoen erg krap. Mocht jij nou iemand kennen die zitvolleybal wel eens wil proberen, laat het ons weten! Wil je een keertje proberen of zitvolleybal iets voor jou is, of speel je staand maar zou wel een keer bij het zitvolleybal in willen vallen? Kom een keer langs bij een training! Wij trainen op dinsdagavond van 19.30 tot 21.00

bottom of page